Johan David Ebert fortsätter med sin efter katastrofen-rapport från samtiden som består av lika delar slagfält som banbrytande innovationer.
Han tar upp fem radikala förändringar som skett efter 1995, och vi pratar förändringar som dekonstruerar eller rekonstruerar människan och dess vanor eller på samhällsnivå nedmonterar industrier eller utmanar begrepp som kunskap och kunskapande(?).
1. Youtube – som dekonstruerar upphovsrätten (jag tycker att Piratebay borde nämnas här…)
2. Facebook – som skapar nya sociala behov och umgängesformer (uppkopplade men frånkopplade?)
3. Wikipedia – som omdefinierar begreppet encyklopedi och exemplifierar en kunskapskris (tänk skolan)
4. WikiLeaks – som hotar nationer och företag med läckta hemligheter
5. Amazon – dekonstruerar och nedmonterar bokbranschen
Tiden rusar i väg och jag undrar om vi hinner stanna upp och begrunda dessa fem banbrytande innovationer och hur de faktiskt förändrat och förändrar vårt samhälle. Än så länge har jag bara hunnit till kapitlet om Amazon, men Ebert redogör för en ehandelslösning som till en början fokuserade på böcker men som snart växte sig till något helt annat. I slutet av 90-talet började bokhandlare märka av sviktande försäljning och snart började bokhandlardöden. Kedja efter kedja fick stänga, och idag med den femte generationen Kindle har Amazon blivit något annat – fjärran den enkla boksajt som Jeff Bezos skapade. Med en Kindle, eller en annan mobilplattform med Kindle-appen kan du ladda ned hela Amazons utbud av böcker och tidskrifter, och ha i fickan. I fickan. Utan att behöva planera ditt inköp eller besöka en butik, det enda som behövs är bra bandbredd. Och i detta katastroflandskap klamrar sig olika institutioner, skolor, myndigheter, bibliotek, regeringar och advokater fast vid idéer som dött och i bästa fall yrvaket försöker orientera sig i detta nya krigslandskap som för vissa personer måste te sig som en målning av Otto Dix.
Johan David Ebert exemplifierar dessa tvära kast med APlles Ipod. Hur länge sedan var det inte som Apples Ipod var revolutionerande och deras Itunes-store låg i teknikens framkant, med nedladdning av mp3, podcasts och föreläsningar till ditt mediabibliotek? På din Ipod, din telefon och din dator. 5-10 år? Och idag när Grooveshark, Spotify och nu senast Google Play erbjuder streaminglösningar och konsumenten har slutat att känna ett behov av att äga musiken, är det dags att byta plattform och tänk. Nu går du på fest och den med bäst spellista loggar in på den streamingtjänst som gäller för stunden eller så prenumererar du på favoritartistens handplockade låtar och spellista – att äga kanske inte är så viktigt. Du prenumererar och konsumerar, läggs Spotify ned går du till nästa tjänst.
Hänger du och ditt jag med i utvecklingen? Marshall McLuhan sa så här:
Most people take a long while to adjust to quite simple changes. And when invited to readjust their entirre lives every few years to very vast changes, people tend to fall apart.
Med Amazon och deras enorma utbud av produkter och böcker har de satt inte bara branscher i gungning utan även idéerna om ägande och konsumtion. Varför gå och släpa på en ryggsäck med böcker när du så enkelt har ett Alexandrias bibliotek i fickan, där du kan dela, utbyta idéer och diskutera kring litteraturen du läser? Behövs biblioteken verkligen? Vilken roll har ett skolbibliotek idag? Hur gör vi med upphovsrätten och utlånen av böcker?
Han avslutar kapitlet med en genomgång av dokumentets historia, från lertavlor till papyrus och från pergamentet till boken och Kindle. Hur det har förändrats, vad som hänt på vägen, vad man fick ge upp (t ex munkarnas färggranna illustrationer) men att utvecklingen obönhörligen har haft sin gång.
All prior forms of the book, in fact, have disappered: […] They are all gone: the printed book is now the last man standing.
So I don´t think we have any justification whatsoever for saying the printed book will not face its extinction at the hands of the e-reader. It will disappear. You can count on it. The only thing up for debate now is when. A century from now? Decades? Years?
————————————
Det här är min läslogg av Johan David Eberts The New Media Invasion – Digital Technologies and the World They Unmake
Del 1: https://pellepedagog.se/the-new-media-invasion
Del 2: https://pellepedagog.se/efter-katastrofen-laslogg