>BETT09 och TeachMeet

>Äntligen tillbaka och nu är det dags att försöka summera intrycken och reflektera kring upplevelsen av denna stora mässa. Vilket inte är så lätt, då man översköljs av flyers, tv-skärmar och nya kontakter. Men om jag börjar med en kort summering:


BETT är en IT-mässa för skol- och utbildningssektorn. Där visas det senaste inom t ex applikationer, lärplattformar, datorer, möbler och utrustning. Allt fördelat på två plan med olika sektioner i den stora Olympia-hallen. Dessutom har de alltid olika typer av seminarier, det kan vara allt från skolstrategiska föreläsningar om rekrytering till mer jordnära möten om skrivprocesser för läs- och skrivsvaga elever.
Några av de saker jag kommer följa upp är:
 • Praktiska möbler och förvaring av datorer.
 • Olika språkprogram, dels för språklärare men också för lärare som har svagare elever eller de som läser svenska som andraspråk.
 • Matematik och grafprogram för interaktiva tavlor. Otroligt snyggt! (även om jag inte förstod kurvorna och ekvationerna).
 • Smidiga kopplingar mellan skrivtavlor och projektorer – riktigt smidiga och prisvärda!
 • Gratismaterial från den engelska staten – e2bn. Riktigt snyggt.
 • Ny videosajt för skolor. Reklamfria TrueTube för debatt och diskussioner.
 • Cambridge Schools Shakespeare material. Mumma.
Mycket sevärt och jag har många nya kontakter och trådar som jag skall börja nysta i. Men om BETT-mässan var intressant så var det avslutande seminariet höjdpunkten. Jag hade högt ställda förväntningar på TeachMeet, dels för att talarlistan var imponerande men också för att jag äntligen skulle få chans att se några av dessa tongivande pedagoger i aktion. Vet ni vad, allting infriades och mer därtill.


  http://teachmeet.pbwiki.com/TeachMeet09Bett

Det här är en informell ’unconference’ workshop för lärare och IT-pedagoger. Ett event som återkommer flera gånger per år, anordnas av olika personer och på lite olika platser – men grundtanken är alltid densamma. Det är för lärare och av lärare. Inga säljare, ingen reklam, mycket hjärta och mängder av entusiasm. Ett crescendo på fredagkväll mellan 18-21.  
De hade olika typer av talare:
 • Micropresentationer: 7 minuter långa
  • Tom Barett pratade om Google Earth och Twitter
  • John d’Abbro – Digital kreativitet för elever i sociala eller känslomässiga svårigheter.
  • Ian Stuart via videolänk från Islay om hur vi jobbar 2020, samt med en inbjudan till TeachMeet på Islay. (får jag åka…? Snälla?!)
 • Nanopresentationer: 2 minuter långa
  • Ian Usher visade ett gratisverktyg från Microsoft. Ett enkelt zoom-verktyg, men med många finesser vilket kan förvandla din dator till att motsvara en interaktiv skrivtavla.
  • David Ashworth om sin sajt för musiklärare.
  • John Davitt och Tom Smith om deras slumpordsgenerator, för att hitta på t ex lektionsupplägg eller roliga tal.
  • Georgia Wonder var där och spelade en låt. Deras singel finns på nätet, gratis, och de utlyste en tävling för skolorna. Eleverna fick gärna remixa deras låt och de lovade att ta med den bästa versionen på nästa skivsläpp. Kanske kan vara något för oss?
Drog man över tiden kastades ett gosedjur, en gul kamel, på talaren och salongen brast ut i skratt. (det säger väl allt om besökarna och stämningen). Många besökare skrev inlägg och respons direkt via Twitter, och andra filmade och fotograferade. Jag tillhör den gruppen som filmade och mikrobloggade. Bredvid mig satt Eileen Brennan Freeman, Boyd Freeman (lärare) och Stephen Fletcher (IT-pedagog). Vi diskuterade vilt hela kvällen, och vi utbyte erfarenheter kring EU-bidrag för skolor, plattformar, deliciousTwitter (förstås) samt filmkunskap. Eileen hade La Haine som favorit hon också. Det här är ett bevis för mig att sociala nätverk fungerar, och att de kan verkligen effektivisera ens vardag. Jag hade inte ens varit med om detta om jag inte hade startat en Twitter-kanal.
Titta gärna på tallistan och ämnena, samt notera att många har både bloggar och använder sig av Twitter. Jag gick runt och pratade och skakade hand med många deltagare, då jag följer deras bloggar och lektionstips på webben. Det här är en form som jag tycker att vi borde se mer av i Sverige. Jag myntade begreppet tmswe10 – TeachMeetSweden10 under kvällen. Vore kul om det kunde bli verklighet av den visionen, jag tror verkligen vi har mycket att dela med oss av.
Kanske något för DiU eller e-utvecklarna? Hade fantastiska och givande diskussioner med båda parter om behovet av fler nätverk och gemensamma kunskapsutbyten för lärarkåren. Vi får se vad jag och andra kan hitta på under året. Stay tuned!
Share