>Make a difference

>Lena Byström (e-utvecklarna) skriver på sin blogg om ett mycket inspirerande projekt på en annan skola – YBC. Projektet ’Make a difference’ startade med ett klipp på Steve Jobs, där han talar inför och uppmuntrar amerikanska universitetsstudenter att följa sina drömmar. med denna flygande start fick eleverna sedan fyra veckor på sig att göra ett projekt. Eleverna redovisade sedan sina projekt i en aula, med fullt AV-stöd. Bra ljud och projektorer ger en känsla av allvar och enligt Lena gick det inte att ta miste på energin och glädjen i framförandena.

För mig är det här kvintessen av IT-pedagogik. När IT och av-teknik hjälper eleverna att realisera sina visioner av sitt arbete, och får dem med hjälp av klassisk retorik att nå lite längre.

Jag har med ett par lärare diskuterat liknande upplägg, klassiska upplägg omstöpta i ny skepnad, för att passa in och möta upp just deras elevgrupper. Inget projekt är egentligen nytt eller revolutionerande i sig, det är snarare förhållningssättet till projektet och eleverna som är fräscht. Att få dem att göra något som de kanske känner igen från sin egen vardag, eller på ett sätt som de själva är bekväma med. IT när det är som bäst – en tidsbesparande resurs och ett naturligt verktyg i lärarens pedagogik.

Några av de projekt som vi talat om är:
– P1 Sommarpratare
– Film – gör film med hjälp av elevens mobilkamera
– Virtuella vernissage
– Låt eleverna tävla med sina noveller på Kapitel 1

Jag ser redan fram emot våren och sommaren – där vi tillsammans kan göra skillnad!

Share