Om Edcamp och glöd

I morgon kör vi ännu en Edcamp i LRs lokaler på Högbergsgatan 20, denna gång med fokus på Spel och lärande. Och det verkar som om det är många som är nyfikna på området, många som vill veta mer, dela med sig och faktiskt uppriktigt hjälpas åt för att driva pedagogiken framåt och föra in mer forskning och utveckling in i klassrummen. För det är i klassrummet magin händer, och det är också bland eleverna och hos lärarna som fler borde ta avstamp från i sin retorik om skolan. För vi är många lärare som gör tokbra saker varje dag i veckan,  1 767 timmar om året – många lärare, för många elever.

Varför organiserar jag Edcamps? För det är en hel del pyssel och som en annan festfixare så behöver man hitta en bra mix av gäster, lokaler, söka sponsorer, klura på dokumentationen, webbsändning, påminna nätverken om Edcamps existens och datumet, bärhjälp, utskriftshjälp…

Men det är av två skäl, dels så är det för att sprida konceptet Edcamp som fortbildningsidé till de breda lärarlagren – och från min skola är det faktiskt fem nya krafter som dyker upp. För att få förändring måste vi söka oss bortom den twittrande skoleliten, fler måste få bli en del (och inbjudna) av den förändringskraft som jag upplever i de här titelmixade nätverken.

Jag vill förändra skolan och utbildningen för våra barn och ungdomar till det bättre, inte genom revolution utan evolution, och därför försöker jag bygga någon form av plattform som jag och många andra kan verka ifrån. Självklart går det åt en hel del tid för att driva visionen framåt, och det är nog normalt att man ibland undrar vad man håller på med. Men via samma plattform och nätverk får man också kärlek, respekt och energi tillbaka…

…från Malin Strömans blogg;

Gamification verkar ändå fungera

Posted on 5 maj, 2012

Äntligen är det dags! Jag har ju bara väntat i så där en 12-13 år på det samtal som ska äga rum på måndag kväll. Per Falk ordnar som en del i projektet Spelifiera lärande ett ”Edcamp för att ge intresserade lärare en chans att möta näringslivet och spelutvecklarna för ett kunskapsutbyte” – en mötesplats för att prata om det finns något från kunskapen om hur man bygger spel som skolan skulle kunna använda i sin undervisning.

…eller små meddelanden på Facebook.

… är imponerad över din glöd och ditt engagemang.

… eller bara det lösenord (som jag förstås inte kan yppa) som Gatarski valde för Bambuser-kanalen.

…eller varför inte Magnus Blixt och Daniel Lapidus hjälper mig att bära grejer till Edcamp, eller Terese Raymond som hjälper mig med utskrifter av logotyper.

Vi är många som hjälps åt och bygger ett bättre skolsverige, och plötsligt känns det bara kul att få vara med i en rörelse som gammelmedia och politiker inte känner till!

Tack och vi ses i morgon!

Share