>Netbooks förändrar världen

>Vi på Nacka Gymnasium hade den här vilda idén om att skippa de stora och tunga bärbara datorerna i vårt 1-to-1 projekt och ersätta dem med små och smidigare Netbooks. Valet föll på Asus Eee Pc 901GO, en liten rackare med SSD-disk. Robust och tillräckligt liten för att eleverna skall ha den med sig överallt. Mitt första intryck är att eleverna hanterar det här bra. Få supportärenden, seriös inställning, stor arbetsglädje och hög närvaro. De gillar det här och de är rädda om sitt nya arbetsredskap, för det är så de flesta resonerar, det är ett naturligt redskap för dem. De har ett naturligt förhållningssätt till datorn och vande sig snabbt med att hitta och söka informationen på de wikis/bloggar som jag använder i min undervisning.

http://animalcules.files.wordpress.com/2008/12/eee-pc-1.jpg

Ett par veckor senare känns det verkligen inte som om det var någon vild idé direkt att investera i netbooks, många skolor verkar ha haft samma idé. Tvärtom kanske, vi var kanske en del i en trend som jobbar mot enklare arbetssätt och där vi försöker hitta de ”nya” verktyg och tjänster som finns på nätet. Tjänster som gör en oberoende av stora och klumpiga datorer med dyra programvaror, istället använder man tjänster som t ex Google Docs, Picasa, Gmail, Wikis.

Anders Magnusson på Techworld skriver bland annat så här:

Microsoft meddelade nyligen att deras mjukvaruförsäljning sjunkit med åtta procent, något som kan förklaras med att så många valt att köpa billiga netbooks i stället för en fullstor bärbara med Windows Vista. Även andra företag har rapporterat lägre försäljningssiffror under slutet av det gångna året.

Will Richardsson skriver på sin blogg kring effekten av dessa netbooks, dels i IT-världen men också hur de påverkar människan och eleven i stort. Han skriver att det gradvis har skett en förändring, där det tidigare krävdes dyra program, kan man idag lösa via sin browser på webben. Allt från design till ordbehandling.

Dessutom svarade en Mike Porter på hans inlägg med följande kommentar:

Hi Will,

We have over 800 netbooks (mostly Asus eeePc’s) in Littleton Public Schools.
I spend quite a bit of time in schools–what I see students doing 95% of the time is word processing, Internet surfing, emailing, and occasionally working on a web app. of some sort, say a teacher’s blog. The eee’s do all that with aplomb. Small footprint leaves more room for paper and pencil on a desk, and the boot up time is incredible. Durable? We had an grant that provided for 300 of the netbooks. We put them into fifth grade,and have only had a very small (3-4?) number of defective or damaged machines.

När jag läser dessa artiklar känns det härligt att man är del i en nyskapande och kreativ IT-trend med sina elever och skola. Härligt, härligt!

Share