Det kom ett brev

Det kom ett brev till mig från en privatperson som hade varit förbi återvinningscentralen i Smedby, Upplands Väsby och noterat vår skylt och insamlingskärl för remakerspace. Och jag har tillåtelse att återpublicera delar av brevet här.

 

Hej,

Jag håller på att städa ut en massa gamla elektronik- och finmekanikprylar efter min gamle far som jobbat med sånt även efter sin pension med stor passion.

Till min stora glädje såg jag en skylt på Väsby återvinningscentral om Väsby Remakerspace och hittade till slut din mailadress via Väsbys hemsida. Och undrar nu då om det är något som ni skulle kunna ha glädje av? Vet att det hade glatt honom mycket om det kommer till nytta. Det är dessvärre rätt så ålderdomliga saker…

 

En massa minimotorer, 24V.

Kretskort, rör, metalldelar mm

En svarv för finmekaniska delar

Mikroskop

Omvandlare likström/växelström

Oscilloskop, modell jättegammalt

Skruvar muttrar mm

Plus ett par prototyper av ett instrument för friktionsfri frammatning av provpreparat

Mm mm

 

OM det skulle kunna tänkas vara något ni kan ha glädje av kan du väl höra av dig?

Jag har tel xx

Jag bifogar lite bilder om det säger lite mer om vad det är. Prylarna finns på x så det är inte så lätt att komma förbi och kolla. Är ngt av intresse så tar jag hem det.

 

Bästa hälsningar,

NN

Privatpersonen bifogade dessa foton till sitt mail, där man kan se en mix av verktyg och prototyper.

 

Jag skrev i mitt förra inlägg om makerspace som ett ekosystem för lärande, där platsen blir en smältdegel för en mängd av initiativ samt en skärningspunkt mellan det formella och informella lärandet för medborgare och intressenter i och utanför kommunen. När jag fick det här brevet kändes det som om vi tillsammans uppnått ännu en milstolpe, när en privatperson skänker sin pappas verkstad, verktyg och prototyper via remakerspace till Väsbys elever och unga medborgare i t ex Makertjej. Det här berör mig på så många plan, men det känns extra roligt att föremålens historia får fortsätta leva i händerna på en ny generation istället för att bli sönderpressat metallskrot.

Remakerspace

Det här initiativet har vi rullat igång med hjälp av KSB – kontoret för samhällsbyggnad och SÖRAB, och handlar helt enkelt om att skapa förståelse för klimatavtrycken i makerrörelsen, utmana idén om vad som är skräp och vad som kan fungera som material, lära sig mer om hur man kan återbruka eller återanvända föremål för nya konstruktioner, samt se vad som kan nyttjas som resurser inom ramen för skola och intresseorganisationer som t ex Makertjej Väsby.

Läs kommunens pressrelease om Remakerspace här.

—————————————————————————————————————————————

Det här är en serie av inlägg om handlar om mitt arbete med ett kommunalt makerspace i Upplands Väsby, och mina resonemang om hur det kan fungera som ett ekosystem för lärande.

Del 1: Makerspace som ett ekosystem för lärande

Del 2: Om Väsby Makerspace i Dagens Samhälle

Del 3: Det kom ett brev

 

Share