Framtiden är här…idag.


Två nya mobiler är på väg att rulla in på den pedagogiska arenan. HTC magic med Google operativsystem Android och Apples iPhone 3G S. Många av funktioner som upplevdes som otroliga Star Trek-funktioner för något år sedan, finns nu idag. GPS, touchscreen, www, video, augmented reality etc etc Frågan är vad det här kommer innebära för skolan? Jag med flera är övertygade om att det här kommer att sätta ett avtryck i klassrummet – eller snarare utanför klassrummet!

Som Stefan Pålsson skriver i sin intervju med Mats Larsnäs:

Mobiltelefoner är en naturlig del av de flesta ungdomars vardag. Istället för att förbjuda dem och insistera på traditionell klassrumsundervisning, vill Mats Larsnäs och hans kolleger överskrida de invanda ramarna och försöka upptäcka nya möjligheter. Eleverna kan till exempel bege sig ut i verkligheten och lösa uppgifter som är baserade på omgivningen runt omkring dem.
– Eleverna arbetar i grupp för att lösa uppgifterna, säger Mats Larsnäs. Vi har använt plattformen i samhällskunskap, matematik, spanska och engelska, men det finns egentligen inga gränser.


Varför vara låst till ett klassrum när du kan söka information hur som helst och vart som helst? Kör en NO-lektion under en ek och Googla fram material direkt. Spela in din examination i svenska direkt från August Strindbergs hem. Fånga frågorna i flykten och utmana eleverna med mobilt lärande – ett rörligt komplement till traditionell undervisning. Kolla in t ex Mats på TV4.Vi kommer se mer av det här…snart!

Share