Wikipedia i skolan #wikipedia #ekosystem

Idag körde jag en föreläsning på Mötesplats Skola i Göteborg! Eftermiddagspasset mellan 14:45 – 16:15, med rubriken Wikipedia i skolan – en elevaktiv lärplattform. 

När besökarna kom in gäspade de och sjönk ihop i sätena, slutkörda efter en heldag på mässan och även om de riktigt brann av intresse för sociala medier och wikipedia så tycker jag att 1,5 h är en utmaning i föreläsningssammanhang. Hur håller du energin och intresset uppe så länge? Nästa utmaning bjud min inspirationskälla Mats Larsnäs på när han dök upp med ett finurligt leende och sa glatt ”-Ja, jag tänkte haka på och dokumentera lite!!!” Ouch!

…och plötsligt uppenbarar sig även Anne-Marie Körling med ett lika stort leende. Ridå. Insatserna steg för varje minut och jag valde att gå ut hårt med mycket energi.

Gulp!

Men det blev perfekt och jag kände att jag verkligen nådde fram med mina budskap om skolan som ett ekosystem, vikten av att introducera sociala medier för att motverka matteuseffekten, och att wikipedia fungerar som ett bra verktyg för att diskutera källkritik och upphovsrätt.

Alla borde ha en liten Körling!

A-M bloggade på plats: (Hur ofta får man bloggande feedback? Tack!)

Skolan är ett ekosystem tänker Per Falk. Och för den tanken har han fått pris. En folkbildningskampanj i sociala medier. Skolan är inte isolerad. Utan är inne i samhället. Vi har en häftig lärandezon mellan skola, samhälle och bibliotek. Det är en utmanande zon att befinna sig för eleverna och en utmaning för lärarna. Det är en smältdegel. I skolans ekosystem handlar det om energin.

Dessutom körde Mats en snabbintervju med mig direkt efter, där han bad mig sammanfatta föreläsningen, några av mina idéer och även lyfta några av de frågor som dök upp under passet!

På hela taget en mycket rolig och speciell föreläsning, för alla inblandade tror jag. Så ett stort tack till Mötesplats Skola som ville ha mig där, och till alla er kollegor som ställde nyfikna och orädda frågor, och till mina bevakande vänner som bjöd på energi och fin feedback! Tack!
Share