Reflektioner efter mötet med SocialVideo Production #socialfuture2011

Snart är det dags att stänga butiken för idag, men jag vill bara avrunda dagen med några reflektioner. Skolan och min klass SI1 hade SocialVideo Production på besök idag och det var en ordentlig genomgång som vi fick.

#allakanstreamaShare photos on twitter with Twitpic


Alla kan streama, eller som de säger…#allakanstreama. Men att göra det genomtänkt, kontinuerligt och som en del i ett större sammanhang kräver tid, engagemang, planering och utrustning. Och de hade riktigt dyra leksaker med sig. Men ett av deras huvudargument var just hur smidigt det var med mobilen…mer om det nedan.


Några reflektioner:
1. Tekniken.
Lämna inget åt slumpen utan testa, testa och testa din utrustning innan eventet. Saker blir aldrig som man tänkt sig, frågan är bara vart det går fel.
2. Ljudet.
Ljudet är viktigare än bilden. Misslyckas inte med ljudet!
3. Uppkopplingen.
Testa uppkopplingen med http://www.speedtest.net/ eller http://www.bredbandskollen.se/. Du bör ha ca. 2 mbit upp för att få sändningen att snurra, även om 1 mbit fungerar.
4. Berättelsen.
Oavsett vad du sänder, skriver eller förmedlar är det ett budskap som skall fram. Vad är det du vill berätta, vad är din historia?
5. Uthållighet.
För att lyckas i branschen måste du vara uthållig, och sända mycket, tagga dina klipp och fundera på hur du skall arkivera och presentera klippen efter webbsändningen.
6. Webb2.0
Det är så otroligt enkelt att sprida ditt budskap idag via sociala medier, där rätt video enkelt kan hitta tittare.

Slutligen. Deras poäng var nog att alla borde göra det här oftare och att det är ruskigt enkelt och billigt med mobilen. Och det var riktigt roligt att se några elever rusa fram i pausen för att ställa frågor och diskutera deras erfarenheter av Youtube och Bambuser.

Dags för mig att smälta intrycken med lite sömn, men jag har lärt mig en hel del idag. Och jag är tacksam för att jag fick en möjlighet att lära mig mer om teorin, tekniken, fallgroparna och hur man som skola skulle kunna öppna upp transparensen och göra det här kontinuerligt. Dessutom är det roligt att få bjuda eleverna på relevant innehåll från proffs. Och som en elev sa på FB nyss. ”Riktiga eldsjälar måste jag säga!”. Jag kan bara hålla med, och kunniga sådana…

Här är min elev Linda Matsons sändning från lektionen idag.

Slutligen gjorde vi ett test ute i korridoren där de demonstrerade hur enkelt det är att streama med en smartphone, och vilken effekten blir av att koppla in en enkel mik när man gör en intervju istället för att använda den inbyggda mikrofonen.

Share